Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą cytrynową

Biszkopt z masą cytrynową

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5724

Dodano:

Odsłon: 71678

Delikatne ciasto o kwaskowatym smaku

Składniki

  • Upiec biszkopt wg. swojego sprawdzonego przepisu
  • Masa cytrynowa:
  • 1.5 szkl. wody
  • 1.5 szkl. cukru
  • 3/4 kostki Kasi
  • sok wyciśnięty z 3 szt. cytryn
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 1 cukier waniliowy
  • około 3/4szkl. mleka + 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z masą cytrynową

Przygotowanie

  1. Biszkopt upiec wg. swojego sprawdzonego przepisu (przepis na mój biszkopt znajduje się wśród moich przepisów)

    Najlepszy sposób aby ciasto nie opadło po wyciągnięciu z piekarnika to upuszczenie zaraz po wyciągnięciu na podłogę z około 40cm wysokości

    Masa cytrynowa:
    Wodę zagotować z margaryną, cukrami oraz sokiem cytrynowym, dodać startą skórkę cytrynową. Mleko wymieszać z mąką i dodać do masy gotować do zgęstnienia, należy pamiętać aby co chwilę mieszać masę.

    Biszkopt przekroić na 3 części, przełożyć lekko wystudzoną masą cytrynową. Pozostawić do całkowitego wystudzenia po czym wstawić blaszkę do lodówki - najlepiej na kilka godzin.

  2. Lukier cytrynowy:

    2 szkl cukru pudru, dadawać stopniowo maleńką ilość wody przegotowanej, nalezy uważać aby lukier nie był zbyt rzadki!! Na koniec dodać aromat cytrynowy.

    Polac ciasto i gotowe!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

vitaminka005 08 grudnia 2013 robilam ponownie to cciato wyszlo jeszcz elepsze jak poprzednio :P zniknelo znowu kilka chwil:p

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 02 grudnia 2013 Masa wspaniała,robię podobną/na moim profilu/stosuję ją również do przełożenia tortów.Pycha.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

vitaminka005 02 grudnia 2013 pyszne ciasto robilam dwa dni temu na urodziny synka:P zniknelo w kilka minut . Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jedlinka 12 listopada 2013 fajny przepis, z pewnością wypróbuję, ja jednak lukier zrobię tak jak do tej pory, czyli cukier puder prosto do soku z cytryny ile zabierze Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dagita 06 listopada 2013 Wygląda super. Przepis zabieram. Powiedz tylko na jakiej dużej blaszce robiłaś żebym wiedziała jaki biszkopt upiec i na jaką blaszkę wystarczy kremu. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 listopada 2013 Fajnie się prezentuje, i chyba równie apetyczne cytrynowe aromaty z niego się wydobywają

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 04 listopada 2013 fajniutkie ciasto, lekko kwaskowate na pewno nie zamuli :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 04 listopada 2013 Ciasto wygląda bardzo puszyście, a przepis zachowam ze względu na masę cytrynową.))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 04 listopada 2013 śliczności, taki delikatny, subtelny, tak, jak i w smaku na pewno, super :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń