Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masłem orzechowym i masą kajmakową

Biszkopt z masłem orzechowym i masą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 860

Dodano:

Odsłon: 3409

W cieście idealnie mieszają się smaki - słodki smak masy kajmakowo-krówkowej i lekko słony smak masła orzechowego. Wszystko to na puszystym biszkopcie. Najlepiej smakuje mocno schłodzone

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka rozdizelamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztuwną pianę z częścią cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy proszek i przesiane mąki. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie aby nie stracić puszystości.

    Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka).

    Kiedy ciasto jest w piekarniku możemy zrobić masę.
    Budyń robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Powinien być bardzo gęsty. Najlepszy jest budyń bez cukru, bo sama masa jest już wystarczająco słodka.

    Teraz kajmak. Udało mi się kupić mleko skondensowane o smaku krówkowym, ale gotowane. Bardzo polecam, ponieważ oszczędza nam to bardzo dużo czasu :). Oczywiście możecie też przygotować kajmak sami - puszkę należy wtedy gotować, cały czas pilnując ilości wody, przez ok 3 godziny.

    Masę z puszki mieszkamy z przestudzonym budyniem.

  2. Wystudzony biszkopt smarujemy masłem orzechowym. Ważne aby było to masło 100%, a nie coś słodkiego typu nutella. Ja używałam masła z orzechów ziemnych crunchy, czyli z kawałkami orzechów. Sprawdziło się super, ale oczywiście może to być też masło gładkie, albo z orzechów laskowych czy włoskich.

    Na masło wykładamy masę kajmakowo-krówkową.

  3. Ciasto wkładamy do lodówki - koniecznie na całą noc, aby masa dobrze stężała.
    Ciasto jest bardzo słodkie, więc nie dekorowałam go już czekoladą :)

    Przepis jest na tortownicę, jeśli chcecie zrobić ciasto na dużą foremkę, składniki należy pomnożyć razy dwa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń