Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki biszkopt z masą śmietanowo-budyniową i dużą ilością świeżych owoców zatopionych w galaretce.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3141
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 62
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3141
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 62
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Składniki
Biszkopt: Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, odstaw na później. Jajka z cukrem i szczyptą soli zmiksuj na jasną, puszystą masę (10 min na wysokich obrotach miksera). Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj olej, zmiksuj przez chwilę. Odstaw mikser. Do miski z masą jajeczną przesiej sypkie składniki i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę (dosyć delikatnie, żeby nie zniszczyć piany). Gotowe ciasto przełóż do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki pozostaw puste, nie smaruj ich tłuszczem). Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160° przez ok. 15 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
Galaretka: Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia.
Masa: Mleko zagotuj na wolnym ogniu. W czasie jak mleko się gotuje, utrzyj żółtka z cukrami i pod koniec dodaj skrobię. Gotujące się mleko wlej w trzech porcjach do masy jajecznej cały czas miksując. Przelej całą mieszaninę do garnka i gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i pojawią się w nim pęcherze powietrza (pamiętaj żeby cały czas mieszać, inaczej budyń może się przypalić). Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło zmiksuj przez minutę, a następnie zacznij po łyżce dodawać zimny budyń, zmiksuj całość na jednolitą masę.
Biszkopt oddziel od blaszki i odklej papier do pieczenia, następnie ponownie umieść w blaszce (dzięki oddzieleniu boków i spodu biszkoptu, ciasto będzie się potem lepiej kroić). Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj. Na masie poukładaj owoce i zalej tężejącą galaretką. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.