Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z owocami i galaretką

Biszkopt z owocami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 3057

Dodano:

Odsłon: 4483

Lekki biszkopt z masą śmietanowo-budyniową i dużą ilością świeżych owoców zatopionych w galaretce.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 75 g cukru drobnego
  • 75 g mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • ok. 500 g owoców (np. maliny, borówki, truskawki)
  • galaretka o wybranym smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z owocami i galaretką

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, odstaw na później.
    Jajka z cukrem i szczyptą soli zmiksuj na jasną, puszystą masę (10 min na wysokich obrotach miksera).
    Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj olej, zmiksuj przez chwilę. Odstaw mikser.
    Do miski z masą jajeczną przesiej sypkie składniki i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę (dosyć delikatnie, żeby nie zniszczyć piany).
    Gotowe ciasto przełóż do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki pozostaw puste, nie smaruj ich tłuszczem).
    Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160° przez ok. 15 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

  2. Galaretka:

    Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia.

  3. Masa:

    Mleko zagotuj na wolnym ogniu.
    W czasie jak mleko się gotuje, utrzyj żółtka z cukrami i pod koniec dodaj skrobię.
    Gotujące się mleko wlej w trzech porcjach do masy jajecznej cały czas miksując.
    Przelej całą mieszaninę do garnka i gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i pojawią się w nim pęcherze powietrza (pamiętaj żeby cały czas mieszać, inaczej budyń może się przypalić).

    Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
    Miękkie masło zmiksuj przez minutę, a następnie zacznij po łyżce dodawać zimny budyń, zmiksuj całość na jednolitą masę.

  4. Biszkopt oddziel od blaszki i odklej papier do pieczenia, następnie ponownie umieść w blaszce (dzięki oddzieleniu boków i spodu biszkoptu, ciasto będzie się potem lepiej kroić).
    Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj.
    Na masie poukładaj owoce i zalej tężejącą galaretką.
    Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń