Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa rolada makowa z polewą miodową z kawałkami migdałów

Biszkoptowa rolada makowa z polewą miodową z kawałkami migdałów

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 1390

Klasyczne ciasto w odmienionej formie dzięki polewie miodowej z kawałkami migdałów i masą makową z dodatkiem świeżo zaparzonej naturalnej kawy.

Składniki

  • Biszkopt proporcje na blachę 40x40 cm:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 405
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki cream of tartar
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 200 g zmielonego niebieskiego maku
  • 1,5 szklanki świeżego mleka
  • 50 ml espresso
  • 100 g cukru
  • łyżka masła
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 100 g płatków migdałowych
  • aromat migdałowy
  • 3 jajka
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • Polewa miodowa z kawałkami migdałów:
  • 100 g blanszowanych siekanych migdałów
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • szczypta soli morskiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biszkoptowa rolada makowa z polewą miodową z kawałkami migdałów

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody jeszcze powinny zwiększyć objętość.
    Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.
    Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy.

    Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca znaczy, że jest upieczone.

  2. Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.
    Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
    Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki. Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.

  3. Masa makowa:
    200 ml mleka mieszamy z kawą espresso z cukrem, masłem, płatkami migdałowymi - zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli 15 minut. Jajka roztrzepujemy ze skrobią kukurydzianą i pozostałym mlekiem, wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód i zapach migdałowy, mieszamy.
    Rozwijamy biszkopt z ręcznika i jeszcze ciepłą masą makową smarujemy ciasto.
    Zwijamy roladę odstawiamy do ostudzenia.

  4. Polewa miodowo-migdałowa:
    Na suchej patelni lekko podprażamy migdały z dodatkiem soli. Do migdałów dodajemy miód i krótko karmelizujemy. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń