Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z ryżem preparowanym, kremem i polewą

Biszkoptowe z ryżem preparowanym, kremem i polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7199

Dodano:

Odsłon: 3198

Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone warstwą ryżu preparowanego z Kajmakiem. Ciasto też przełożone kremem z mascarpone i oblane polewą czekoladową. Ciasto wyszło pyszne, tortowe, miękkie a zarazem z chrupiącą wkładką.

Składniki

  • BISZKOPT : (2X):
  • -5 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -zaparzona mocna kawa, posłodzona
  • WKŁADKA Z RYŻEM:
  • -460 g. masy Kajmakowej -2 śmietan-fixy -90 g. ryżu preparowanego
  • KREM Z MASCARPONE:
  • -400 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -500 g. serka mascarpone
  • -250 g. jogurtu greckiego -100 ml.mleka skondensowanego, słodzonego
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. mlecznej czekolady -100 g. gorzkiej czekolady -100 ml. śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi biszkopt upiec identycznie.

  2. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej zabezpieczonej papierem do pieczenia.Nasączyć kawą.

  3. ryż-Miękką masę Kajmakową, zmiksować z fiksami. Dodać ryż, wymieszać i porozkładać na biszkopt w blaszce. Wyrównać i na trochę schłodzić.

  4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę,ubić z fixem, potem mleczkiem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na warstwę ryżu.

  5. Przykryć drugim biszkoptem. Trochę nasączyć, ale nie za mocno, bo polewę będzie ciężko rozprowadzić.

  6. polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Ostudzić do letniego i polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce. Kroić na drugi dzień, aż dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń