Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone warstwą ryżu preparowanego z Kajmakiem. Ciasto też przełożone kremem z mascarpone i oblane polewą czekoladową. Ciasto wyszło pyszne, tortowe, miękkie a zarazem z chrupiącą wkładką.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 617
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 855
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 382
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 617
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 855
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 382
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić. Drugi biszkopt upiec identycznie.
Jeden biszkopt włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej zabezpieczonej papierem do pieczenia.Nasączyć kawą.
ryż-Miękką masę Kajmakową, zmiksować z fiksami. Dodać ryż, wymieszać i porozkładać na biszkopt w blaszce. Wyrównać i na trochę schłodzić.
krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę,ubić z fixem, potem mleczkiem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na warstwę ryżu.
Przykryć drugim biszkoptem. Trochę nasączyć, ale nie za mocno, bo polewę będzie ciężko rozprowadzić.
polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Ostudzić do letniego i polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce. Kroić na drugi dzień, aż dobrze stężeje.