Do góry

Desery Przepis na:

Blaty bezowe

Blaty bezowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 619

Dodano:

Odsłon: 1840

Fajną alternatywą to zwykłego tortu jest oczywiście tort bezowy :). Najważniejsze te upiec idealne blaty, a później ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

Składniki

  • 6 białek
  • 250 g cukru ( ja używam cukru pudru)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ( bardzo małymi partiami i cały czas ubijając) cukier. Zmniejszamy obroty do minimum, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną ( robimy to bardzo delikatnie).

    Pieczemy w 140 stopniach ok 60 minut.
    Z wyżej wymienionej porcji pikę 3 blaty o średnicy ok 20 cm.

    NA ZDJĘCIU BLATY PRZEŁOŻONE BITĄ ŚMIETANĄ
    ( BEZ DODATKU CUKRU), WARSTWĄ DŻEMU TRUSKAWKOWEGO. NA WIERZCHU DELIKATNA POLEWA CZEKOLADOWA

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 lutego 2017 w jaki sposób pieczesz 3 blaty-wszystkie nie zmieszczą się na jednym poziomie? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń