Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy to przysmak z czasów późnego PRL, kiedy słodycze – zwłaszcza czekolada – nie były powszechnie dostępnym dobrem, a cukier kupowało się „na kartki”. Ówczesne gospodynie nauczyły się radzić sobie z tym problemem, przygotowując słodkie przekąski z rozmaitych składników, które akurat pojawiały się w sklepach. Tak powstało wiele oryginalnych przepisów, które dla pokolenia dzisiejszych 40-50-latków stanowią niezapomniany smak dzieciństwa. Warto czasem odkurzyć te stare przepisy, choćby po to, by pokazać kawałek historii młodym osobom. Nie ma się zresztą czego wstydzić – takie wynalazki, jak blok czekoladowy, wciąż przecież smakują wyśmienicie, zwłaszcza wówczas, gdy np. margarynę zastąpi się prawdziwym masłem.
Keksówka (20x10 cm)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Małą keksówkę (około 20x10 cm) wyłóż folią spożywczą lub aluminiową (tak, by brzegi wystawały poza obrys formy – będzie łatwiej ci wyjąć z niej blok, gdy stężeje).
Masło rozpuść w rondelku na niskiej mocy palnika. Dodaj do niego cukier i kakao. Cały czas podgrzewając, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec dodaj mleko.
Do jednolitej masy w rondelku dodawaj po jednej łyżce mleka w proszku, cały czas mieszając ją tak, by nie powstały grudki. Pod koniec dodawania mleka masa powinna stać się bardzo gęsta.
Ciepłą masę przelewaj stopniowo do formy, co pewien czas układając na niej warstwę herbatników. Poczekaj, aż blok nieco przestygnie i wstaw go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.