Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inna wersja klasycznego bloku czekoladowego. Tak samo pyszna, tak samo łatwa i równie szybko znikająca.
Tortownica 22cm, mikser
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2922
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1057
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1131
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 289
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2863
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2922
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1057
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1131
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 289
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2863
Składniki
Przygotować garnek. Wlać do niego mleko, dodać masło, cukier oraz kakao. Mieszać i ogrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zestawić z ognia i przestudzić aby masa była ciepła.
Herbatniki pokruszyć na kawałki. Śliwki suszone pokroić na mniejsze części. Przygotować formę tortową o średnicy 22 cm, wykładając papierem do pieczenia lub folią.
Gdy masa już przestygnie, dodawać porcjami mleko w proszku i miksować mikserem do momentu aż będzie gładka. Dodać kajmak i połączyć z masą. Gdyby się okazało że masa jest zbyt rzadka - dosypać jeszcze trochę mleka w proszku.
Do masy dodać herbatniki, suszone śliwki oraz rodzynki. Całość połączyć łyżką i przełożyć do przygotowanej formy. Gotowy blok schładzać w lodówce kilka godzin.