Do góry

Desery Przepis na:

blok kakaowo-orzechowy

blok kakaowo-orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 115

Zapewne wiele osób zna bloki czekoladowe i raczej na pewno wiele osób je uwielbia . Ja dziś zrobię blok udoskonalony . Połączenie słodkości , chrupkości i zdrowia .

Składniki

  • * 400 g mleka w proszku * 200 g herbatników * 4 łyżki kakao * 1 szklanka cukru
  • * 0.5 szklanki mleka * 1 kostka masła lub margaryny * 2 spore garście orzechów włoskich lub laskowych . 1 garść do masy , 2 gar
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
blok kakaowo-orzechowy

Przygotowanie


  1. Margarynę , mleko , cukier i kakao zagotować . Mieszać do połączenia się składników.
    Zdjąć z ognia , przestudzić i stopniowo dodawać mleko w proszku , cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki . Następnie dodajemy pokruszone na drobno herbatniki oraz jedną garść posiekanych orzechów i dokładnie mieszamy .Jeżeli masa wydaje nam się zbyt gęsta możemy dodać odrobinę mleka . Jeżeli natomiast wydaje nam się zbyt rzadka należy dodać odrobinę więcej herbatników. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę . Na wierzch posypujemy drugą garść posiekanych orzechów i delikatnie za pomocą łyżki przygniatamy orzechy do masy .
    Blaszkę wstawiamy do lodówki .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń