Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Blok mozaikowy"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8422
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 135
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8422
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 135
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Składniki
Roztopić kostkę do pieczenia Kasia i cukier w rondlu. Powinno to zająć 5-10 minut. Zdjąć z ognia. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Kiedy masa trochę ostygnie, dodać jajka i wymieszać. Pokruszyć herbatniki na kawałki i razem z posiekanymi grubo pistacjami wmieszać do masy.
Folię spożywczą rozłożyć na tacy lub w formie do pieczenia. Wylać masę na folię i zwinąć w gruby rulon. Włożyć do lodówki na 2 godziny – do stężenia. Wyjąć z lodówki, posypać cukrem pudrem. Pokroić na grubsze plasterki, serwować na zimno.
Przepis można modyfikować: użyć herbatników imbirowych lub zamienić pistacje na orzechy włoskie lub laskowe. W innej wersji można dodać pokrojone kandyzowane wiśnie.
Uwaga, przepis ten zawiera surowe jajka, dlatego ciasto nie jest zalecane małym dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom starszym. Zaleca się używać jajek pasteryzowanych.Źródło: Życie na gorąco