Do góry

Desery Przepis na:

Błotniak z borówkami

Błotniak z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17034

Dodano:

Odsłon: 793

Błotniak to moje ulubione ciasto, jest dla mnie bazą pod bardzo wiele wypieków. Wystarczy coś do niego dodać, innym razem posypać i już mamy idealne ciasto. Dziś u mnie błotniak z borówkami.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 słoiczek dżemu( u mnie porzeczkowo - jabłkowy)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mrożonych borówek
  • ukier puder do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy mleko, cukier, dżem, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Do ciasta dodajemy mąkę i kaszę mannę.

  3. Mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Wierzch posypujemy rozmrożonymi borówkami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut.

  5. Ciasto po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 marca 2018 Zamiast zwykłej mąki dodałam Szymanowską Krupczatkę, ta maka działa cuda- ciasta mają po niej świetną konsystencje :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń