Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-08-2023
Błyskawiczna szarlotka bez pieczenia
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 50
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 719
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 60
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 73
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 50
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 719
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 60
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 73
Składniki
Herbatniki zblenować na piasek, najlepiej za pomocą blendera. Pokruszone herbatniki połączyć z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Gotową masę przełożyć do tortownicy i docisnąć do dna blaszki , tak aby powstał równy spód ciasta. Przekładamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie do miski przekładamy prażone jabłka oraz wodę. Całość mocno podgrzać i wsypać dwie galaretki cytrynowe. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać . Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną lub lekko tężejącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód ciasta i ciasto ponowie wkładamy do lodówki. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy opcjonalnie usztywniacz do śmietany lub żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, aby śmietanka była bardziej stabilna. Śmietanę przekładamy na stężałą galaretkę i rozsmarowujemy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Smacznego!