Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne bułeczki drożdżowe to dobry pomysl, gdy bardzo nam się chce czegoś słodkiego. Bez wyrastania i długiego czekania. Taki do popołudniowej kawki, na jedno posiedzenie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11349
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1214
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1848
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11349
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1214
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1848
Składniki
Drożdże wsypać do mleka i dodać cukier. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, jajko, twaróg i sól. Zamieszać i wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść i wyrabiać ciasto do 5 minut.
Ciasto podzielić na 2 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło, tak jak na rogaliki, posypać chipsami, ciasto zwinać w kulę i ponownie rozwałkować na koło. Naciąć nożem jak na rogaliki: najpierw na 2 połowy, potem ćwiartki. W sumie na 8 trójkątów. Podobnie postępować z drugim kawałkiem. Dla dekoracji można posypać jeszcze chipsy po wierzchu i delikatnie wcisnąć w ciasto.
Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni okolo 25 minut na złoty kolor.