Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Błyskawiczny mus malinowy z nalewką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Umyj i dobrze osusz maliny na sicie. Przełóż do rondla, rozgnieć, aż puszczą sok. Dodaj cukier, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 20 minut, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Dodaj do gorącej i gęstej konfitury sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszaj. Mus malinowy jest gotowy, gdy lekko odparuje i zgęstnieje. Wtedy dolej nalewkę.
Przelej mus do umytych, wygotowanych słoików (możesz też wstawić umyte słoiki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut). Jeśli nie lubisz pestek, przetrzyj wcześniej mus przez sito. Po otwarciu przechowuj do ok. 2 tygodni w lodówce. Mus malinowy jest znakomitym dodatkiem do lodów waniliowych i sernika.
Czas przygotowania: 30 minut, 800 kcal. Koszt ok. 15 zł.Źródło: Olivia