Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem przekonany, że ten przepis na Bobfinki nie zajmie dużo czasu, ale te babeczki to super poczęstunek oraz słodki kęs na poprawę humoru.
Polecam.
Odsłon: 208
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 208
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 63
Składniki
Do miski wkładam śmietanę 18 % pamiętamy by śmietana była ciepła. Wbijam trzy jajka i wlewamy 1/3 szklanki oleju roślinnego oraz dodaję esencję waniliową. Ja użyłem oliwy z pestek winogron. Wszystko mieszam na wolnych obrotach.
Mieszam suche składniki: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Do mokrej masy dodaje suche składniki powoli mieszając. Ja do tego użyłem robota planetarnego.
Czekoladę siekam na małe kawałki.
Jak mamy już wszystko połączone i wymieszane dodaję pociętą czekoladę i delikatnie mieszam szpatułką.
Ciasto na Bobfinki nakładam łyżką nie wypełniając do końca foremek. Zostawiamy najlepiej około 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Bobfiny jeszcze mocno urosną. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C góra - dół. Wkładamy Bobfinki na środkową półkę i pieczemy około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patykiem czy ciastka są suche w środku.
Jeśli tak, to wyjmujemy i czekamy aż wystygną. Do upieczenia Bobfinek użyłem sztywnych papilotek. Z podanej ilości składników wyszło mi 7 średniej wielkości Bobfinek.
A teraz tylko smacznego.