Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowiec

Borówkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1712

Dodano:

Odsłon: 4044

Pyszne, słodkie borówki. Mam mnóstwo mrożonych owoców, trzeba koniecznie je wykorzystać. Najlepszym sposobem będą desery. Zapraszam po soczysty przepis.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g borówek amerykańskich
  • Poncz:
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem.

    Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką.

    Nasączone blaty przekładamy kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń