Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie czekoladowo-dyniowe to smakowity pomysł na jesienne ciasto, zwłaszcza jeśli dysponujesz kawałkiem dyni, który pozostał ci po przyrządzeniu innego dania.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 72
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj purée z dyni. Podziel ją na mniejsze kawałki (nie obieraj ze skórki), usuń z nich miękisz z pestkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut (aż dynia stanie się miękka). Przestudź dynię, oddziel miąższ od skórki i zblenduj na gładką masę.
Rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przestudź. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka z cukrem (nie miksuj długo – tylko do połączenia składników). Połącz z przestudzoną masą czekoladową. Dodaj do niej sypkie składniki – mąkę, kakao, sodę.
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej basy dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i dokładnie wymieszaj. Zmiksuj dyniowe purée z serkiem mascarpone. Połącz z masą jajeczną. Wyłóż dno formy o wymiarach około 30x20 cm papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na brownie. Wyrównaj. Na warstwę brownie nałóż warstwę ciasta dyniowego. W kilkunastu miejscach zanurz patyczek do szaszłyków (nie do samego dna formy) i lekko zamieszaj ciasto tak, by w warstwie dyniowej pojawiły się smugi brownie.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe brownie czekoladowo-dyniowe zostaw w formie do przestudzenia, po czym wstaw do lodówki, by stężała warstwa dyniowa.