Do góry

Desery Przepis na:

Brownie - szybki, czekoladowy zakalec!

Brownie - szybki, czekoladowy zakalec!

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4327

Dodano:

Odsłon: 9786

Czekoladowe ciasto z zakalcem, znane na całym świecie jako brownie. Smaczne przez to, że pod chrupiącą, czekoladową skorupką znajdziesz wilgotne, jeszcze bardziej czekoladowe wnętrze.

Składniki

  • pół szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • czubata szklanka brązowego cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • laska wanilii
  • kostka (200 g) masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę.

  2. Rozkrój wzdłuż laskę wanilii, wydrap nożem pestki.
    Pestki dorzuć do cukru, resztę wykorzystaj do zrobienia cukru waniliowego - pokrój laskę na mniejsze kawałki i zasyp szklanką cukru (w słoiku). Zakręć i odstaw na kilka dni. Po zużyciu cukru laskę można wykorzystać jeszcze raz.

  3. Wbij do miski żółtka, wsyp cukier i wanilię.
    Ubijaj, aż otrzymasz gładką, białą masę.

  4. Dodawaj partiami mąkę i nadal ubijaj.

  5. Rozpuszczoną z masłem czekoladę przestudź i wlewaj stopniowo do ciasta, cały czas mieszając.

  6. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
    Przekładaj do ciasta partiami i wymieszaj dokładnie łopatką.

  7. Ciasto przelej do foremki (u mnie 21 x 25 cm).
    Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw go na 160 - 170 stopni (góra - dół) i piecz ok. 25 minut, aż na wierzchu utworzy się ładnie spieczona skorupka.
    Możesz przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch ciasta wiórkami czekolady.

  8. Po wyjęciu z piekarnika przestudź w formie.
    Wyjmij, pokrój i podawaj.
    Samo.
    Z lodami.
    Z sosem waniliowym.
    Do wyboru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 03 kwietnia 2014 ooo! Dla mnie bomba! Uwielbiam takie wilgotne ciacha! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń