Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brownie z orzechami włoskimi i gruszką"
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 22
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 520
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 22
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 520
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.
Do 1,5 l wody dodajemy 100 g cukru i sok wyciśnięty z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Owoce gotujemy w syropie na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.
Na patelni podprażamy orzechy. Kiedy ostygną, niezbyt grubo je siekamy.
Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą. Jajka, cukier waniliowy, sól i 400 g cukru ubijamy na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy z 2/3 ilości orzechów, mieszamy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy. Wciskamy w nie gruszki ponacinane w paseczki. Posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 25–35 minut w 180oC. Brownie powinno być miękkie i soczyste.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 37 gŹródło: Rewia