Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brukselka w sosie serowym"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 34
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11230
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 267
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 34
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11230
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 267
Składniki
Brukselkę umyj i usuń wierzchnie liście. Odetnij twarde końce, a w głąbie każdej zrób nacięcie w kształcie litery x. W garnku zagotuj wodę, dolej 100 ml mleka, posól i dodaj 1 łyżeczki cukru. Włóż brukselkę i gotuj 5-7 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie wrzuć ją do lodowatej wody (dzięki temu zachowa apetyczny kolor) i osącz.
W rondelku roztop 1 łyżkę masła. Powoli, ciągle mieszając, wsyp mąkę i smaż 1-2 minuty. Następnie wlej pozostałe mleko, gotuj całość ok. 10 minut, ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Rondelek zestaw z ognia, dodaj żółtko oraz połowę startego sera, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim brukselkę i zalej sosem. Wierzch posyp pozostałym startym serem. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200° C.
50 minut, porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie