Do góry

Desery Przepis na:

Brzoskwiniowa fantazja

Brzoskwiniowa fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 2292

Dodano:

Odsłon: 2986

Brzoskwiniowa fantazja - tak nazwałam moje autorskie ciasto, od razu mówię, że jest przepyszne :-) Bardzo proste, biszkopt można zrobić dzień wcześniej, chociaż mój był zrobiony od razu. Biszkopt jest z dodatkiem oleju, dlatego bardzo dobrze się kroi. Przepis na formę o średnicy 26 cm:

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 5 dużych łyżek mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 śmietany Śnieżki
  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 duża puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brzoskwiniowa fantazja

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąkę. Formę wysmarować masłem, wylać ciasto i włożyć do piekarnika 170 stopni góra-dół na 25-30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.

  2. W garnku w 400 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. W drugim garnku w 500 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku, sok wlać do 500 ml galaretki i uzupełnić do poziomu 800 ml, wymieszać i studzić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do galaretki.

  3. Z biszkoptu odciąć górę, nasączyć resztą soku brzoskwiniowego. Wylać tężejącą galaretkę z owocami i włożyć do lodówki.

    W wysokim naczyniu ubić mleko ze Śnieżkami, pod koniec wlać tężejącą galaretkę 400 ml. Powstałą piankę wyłożyć na ciasto i do lodówki na kilka godzin.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń