Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 489
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 226
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 489
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 226
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier i biszkopt zrolować, pozostawić do wystygnięcia.
Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno dodać pozostałe składniki i jeszcze chwile miksować do połączenia składników. Biszkopt rozwinąć usunąć ściereczkę, posmarować bitą śmietaną ponownie zrolować i wstawić do lodówki na około godzinę.
Krem na wierzch rolady W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę dodać przestygniętą masę kakaową. Gotowym kremem posmarować roladę. Z rolady ukośnie odciąć części ciast odcięty kawałek przyłożyć do rolady tak aby tworzyła boczną części „pnia” Na wierzchu rolady np. za pomocą widelca zrobić wzór na kremie. Roladę najlepiej przechowywać lodówce. Smacznego