Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buchty z sosem zabajone oraz śliwkami"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę wymieszaj z 6 łyżkami cukru deserowego, solą oraz 5 łyżkami miękkiego masła. Wbij 2 jajka. Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Zaczyn wlej do składników w miseczce. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałeczki. Zasyp je w garnku 2 łyżkami cukru. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w soku żurawinowym. Wlej do śliwek. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wystudź.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placka wytnij 12 krążków. Na środek każdego nałóż porcję masy śliwkowej. Zlep brzegi i uformuj kule. Żaroodporną okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Ustaw w niej ciasno bułeczki – jedna obok drugiej.
Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie wyrosło. Resztę masła stop. Posmaruj nim wierzchy bułeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 50 minut. Studź w formie 15 minut.
4. Pozostałe jajko oraz żółtka i resztę cukru przełóż do żaroodpornej miseczki, ustaw w garnku z gorącą wodą. ubijaj, aż powstanie puszysta i jasnokremowa masa. Cienkim strumieniem dolej białe wino.
Miseczkę zdejmij z kąpieli wodnej i sos ubijaj dalej trzepaczką, aż całkowicie wystygnie. Gotowe buchty posyp cukrem pudrem. Serwuj z przygotowanym sosem.
ok. 90 minut. 1 porcja ok. 660 kcalŹródło: Tina