Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyń wanilinowy to smak naszego dzieciństwa
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Do niedużego garnka wlewamy ¾ szklanki przygotowanego przez nas mleka. Czekamy aż się zagotuje
Następnie dodajemy kawałek laski waniliowej i zostawiamy do zagotowania
Do szklanki z pozostałą częścią mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do momentu zniknięcia wszystkich grudek.
Następnie wyciągamy laskę wanilii z mlecznego wrzątku, dolewamy mączną zawiesinę do gorącego mleka, cały czas energicznie mieszając aż wszystko zgęstnieje
Deser przelewamy do kubków i studzimy. Możemy dodać do niego świeże owoce. Jeżeli chcemy, by nasz budyń miał smak czekoladowy, podczas gotowania dodajemy łyżeczkę kakao.