Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto czasami ugotować więcej ryżu i przygotować z niego deser, który jesienią smakuje każdemu :)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok. Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy. Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń. Uwaga! Ta wersja budyniu przygotowana jest na zimno, ale można zrobić go również na ciepło, należy wtedy podgrzać ryż z mlekiem, a dopiero po podgrzaniu zmiksować.