Do góry

Desery Przepis na:

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 810

Dodano:

Odsłon: 5718

Warto czasami ugotować więcej ryżu i przygotować z niego deser, który jesienią smakuje każdemu :)

Składniki

  • Budyń:
  • 400 g ugotowanego ryżu
  • 150 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • cukier lub miód do smaku
  • Frużelina gruszkowa:
  • 250 g gruszek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków.

    Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok.

    Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

    Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.

    Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy.

    Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń.

    Uwaga! Ta wersja budyniu przygotowana jest na zimno, ale można zrobić go również na ciepło, należy wtedy podgrzać ryż z mlekiem, a dopiero po podgrzaniu zmiksować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń