Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto czasami ugotować więcej ryżu i przygotować z niego deser, który jesienią smakuje każdemu :)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2776
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101950
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6333
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2776
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101950
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6333
Składniki
Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok. Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy. Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń. Uwaga! Ta wersja budyniu przygotowana jest na zimno, ale można zrobić go również na ciepło, należy wtedy podgrzać ryż z mlekiem, a dopiero po podgrzaniu zmiksować.