Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Budyniowe kremówki"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 324
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 324
Składniki
Ciasto rozwiń, podziel na dwie części. Mrożone ciasto musisz wcześniej rozmrozić. Stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na dwa cienkie płaty tej samej wielkości.
Blachę z wyższym brzegiem wyłóż pergaminem. Ułóż jeden płat ciasta. Ponakłuwaj go gęsto widelcem, aby para miała gdzie uchodzić. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz około 15 minut.
Szklankę mleka odlej, wsyp proszek budyniowy i cukier, rozmieszaj. Pozostałe mleko umieść w rondelku, zagotuj. Na wrzątek wlej rozmieszany proszek budyniowy. Gotuj, mieszając, około 3 minuty. Zdejmij z ognia, odstaw do schłodzenia.
Połowę budyniu rozsmaruj na spodzie z ciasta. Ułóż osączone z zalewy połówki brzoskwiń. Przykryj resztą budyniu (zrób to szybko, żeby nie zastygł). Na wierzchu ułóż drugi rozwałkowany płat ciasta francuskiego. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. 40 min. Ostudź i pokrój.
czas ok. 70 min; porcja – 330 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety