Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka.

Budyniowo-kokosowe ciasteczka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 3027

Te ciasteczka są pyszne, takie piaskowe, wprost rozpływają się w ustach. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Polecam na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik.

Składniki

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto przekładamy do miski.

  2. Następnie zagniatamy ciasto.

  3. Odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego.


  4. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Między kulkami zachowujemy odstępy ponieważ urosną.


  5. Pieczemy do zrumienienia przez około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Podajemy i smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 2 blaszki ciasteczek.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń