Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki drożdżowe nadziane musem z owoców z kompotu wigilijnego ,posypane kruszonką idealne na każdą okazję, imprezę rodzinną lub do pracy na drugie śniadanie.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko zacznij wyrabiać ciasto, dodaj jajko, roztopione masło i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem wyrób elastyczne ciasto, wyrabiaj około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.
Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę, rozwałkuj i wycinaj kółka, lekko spłaszcz, nakładaj po łyżeczce musu z owoców i zlep formując kształt bułeczki. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły.
Bułeczki drożdżowe posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 180 st.