Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z malinami - malinianki

Bułeczki drożdżowe z malinami - malinianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 7398

Przepyszne bułeczki drożdżowe a'la jagodzianki, z tym, że u mnie z nadzieniem z malin. Część bułeczek nadziałam borówkami. Delikatne, puszyste ciasto, lekko kwaskowe nadzienie malinowe ... pychotka :-) dziecinnie proste, najwięcej czasu zajmuje wyrastanie ciasta. polecam :-)

Składniki

  • mąka pszenna ok. 3 szkl.
  • mleko letnie 150 ml
  • cukier 1/3 szkl.
  • masło lub margaryna 10 dag
  • jajko 2
  • drożdże świeże 4 dag
  • nadzienie:
  • maliny 25 dag
  • mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
  • cukier (po 1 łyżeczce na bułeczkę)
  • opcjonalnie borówki amerykańskie + mąka ziemniaczana
  • lukier:
  • cukier puder ok. 1 szkl.
  • gorąca woda
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże i jajka powinny być w temp. pokojowej. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, 1 pełną łyżeczkę cukru i letnie (nie gorące) mleko (nie mieszać). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. (aż drożdże urosną). Dodać stopione i przestudzone masło lub margarynę, resztę cukru i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką do powstania elastycznego ciasta, powinno być dosyć luźne, aby bułeczki były delikatne i puszyste. Ponownie przykryć recznikiem i wstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wstawiam do drugiej miski ciepłą wodą) na ok. 1,5 godz.

    Nadzienie: Maliny przełozyć do miseczki, dodać mąke ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej maliny. (podobnie postąpić z jagodami lub borówkami)

    Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stół obsypany delikatnie mąką. Ciasto rozpłaszczyć ręką do grubości ok. 1 cm i wykrawać kółka szklanką.

  2. Na środek każdego kółka wyłożyć po 4-5 malin, wsypać 1 łyżeczkę cukru i skleić dokładnie aby sok z malin nie wypływał w czasie pieczenia (do bułeczek z borówkami nie dodaję cukru, są wystarczająco słodkie). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki (złączeniem na dół).

  3. Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 10 - 15 min. Piec w temp. 170 ok. 20 min. (do zrumienienia).

    Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ilość wody taka aby lukier był gęsty). Lekko przestudzone bułeczki smarować lukrem za pomocą pędzelka.

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń