Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką

Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 433

Sezon jagodowy jeszcze trwa więc zachęcam do zrobienia bułeczek drożdżowych z jagodami i chrupiącą kruszonką.

Składniki

  • Ciasto;
  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g drożdży suchych,
  • 200 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • 100 g masła,
  • 90 g cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego.
  • Nadzienie;
  • 400 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,.
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
  • Kruszonka;
  • 50 g masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec dodajemy roztopione masło.
    Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
    Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    Ciasto dzielimy na 15 równych kuleczek.
    Spłaszczamy i wykładamy farsz (kopiasta łyżka).
    Zlepiamy dokładnie bułeczki.
    Bułeczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Składniki kruszonki zamieszczamy w misce i wyrabiamy aż powstanie kruszonka.
    Posypujemy bułeczki.
    Jagodzianki piec w temperaturze 170º C przez około 35 minut.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń