Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulgur z soczewicą i kalafiorem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 204
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 204
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Żółtka zmiksuj z piwem, dodaj mąkę i sól do smaku, wymieszaj. Naczynie przykryj i odstaw. Kaszę i soczewicę opłucz na sitku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, poprzekrawaj na ćwiarki, usuń pestki, resztę pokrój w kostkę. Bulion mocno podgrzej.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj kaszę i soczewicę, oprósz curry, chwilę smaż, mieszając. Wlej bulion, wymieszaj i gotuj kaszotto na wolnym ogniu ok. 25 min, aż kasza i soczewica zrobią się miękkie. Co jakiś czas przemieszaj potrawkę. 5 min przed końcem gotowania dołóż pokrojone pomidory i wlej mleko.
W garnku rozgrzej olej. Kala fior opłucz, podziel na różyczki. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z ciastem. Zanurzaj w nim różyczki kalafiora i smaż na złoto w głębokim oleju. Osącz na ręczniku papierowym. Kaszotto wymieszaj z drobno startym parmezanem i posiekanym tymiankiem, dopraw solą oraz pieprzem. Nałóż na talerze, na wierzchu połóż chrupiące różyczki kalafiora. Danie posyp wiórkami parmezanu, udekoruj tymiankiem.
<strong>Chili wzbogaci smak!</strong>
Jeśli lubisz pikantne dania, do cebuli z czosnkiem dołóż jeszcze 1/2 strączka papryczki chili. Oczyść je z pestek i drobno posiekaj.Źródło: Tina