Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nareszcie wyczekany przez cały rok rabarbar pojawia się w sklepach i na działkach, nareszcie będzie można przyrządzać rożne smakowitości z jego dodatkiem. Jednym z moich ulubionych wypieków z rabarbarem są Chelsea buns, czyli pyszne bułeczki drożdżowe. W sezonie, robię je właśnie, z pyszna frużeliną rabarbarową i rabarbarową glazurą. Bułeczki te są pyszne! Bardzo je Wam polecam.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 114
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 195
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 489
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 270
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 114
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 195
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 489
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 270
Składniki
Do miski wlac ciepla wode, skondensowane mleko, olej oraz wbic jajko. Calosc dobrze wymieszac. Do wymieszanych skladnikow dodac drozdze i i wymieszac do rozpuszczenia. Następnie do miski przesiać mąkę, dodać sol i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomoca robota planetarnego. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i włożyć ją do miski. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić FRUŻELINĘ: umyty i oczyszczony rabarbar pokroić na jedno centymetrowe kawałki i pokrojony umieścić w garnku. Rabarbar następnie zasypać cukrem, dodać do niego sok z cytryny i gotować na średnim grzaniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, dodać do niego make ziemniaczana i gotować następne 5 minut, cały czas mieszając .Jeśli jest taka potrzeba, do rabarbaru można dodać odrobine wody.
Gotową frużelinę zdjąć z grzania i odstawić do wystygnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąć je na podsypana mąka stolnice i lekko zagnieść Ciasto rozwałkować na prostokątny placek grubości 0.5 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować ostudzoną fuzulinę. Zostawić 2 łyżki frużeliny do lukru. Nakładać równą i nie za grubą warstwę, zostawiając wolne brzegi..
Następnie ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego brzegu. Dobrze złączyć brzegi i pokroić rulon na 12 kawałków. Każdą bułeczkę ułożyć na blaszce do pieczenia. Bułeczki posmarować z wierzchu mlekiem. Bułki piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez 25 – 30 minut.
Upieczone bułeczki, lekko ostudzić i jeszcze cieple posmarować lukrem. Odstawić do kompletnego wystygnięcia. SMACZNEGO!