Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne, mięciutkie i pełne smaku drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, deser do szkoły i pracy. Ja zabieram je na wyjazd, bo nie znoszę drogich i sztucznych kupnych drożdżówek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11420
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1186
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9985
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1475
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11420
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1186
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9985
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1475
Składniki
Wychodzi 8 bułek. Mąkę przesiać do miski. Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 -30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie używając naoliwionej szklanki w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, prawie do samej blachy. Każdą bułkę wypełnić śliwkami. Ciasto posmarować dla połysku pozostałym białkiem roztrzepanym z odrobiną cynamonu i cukru.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i wystudzić na kratce. Albo zjeść jeszcze ciepłe :)