Do góry

Desery Przepis na:

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10814

Dodano:

Odsłon: 1365

Bardzo łatwe do przygotowania bułki z dodatkiem dyni. Miękkie, intensywnie żółte i delikatne.

Składniki

  • mąka pszenna 600 g
  • puree z dyni 230 g
  • drożdże 25 g
  • mleko do 180 ml
  • 2 żółtka
  • olej rzepakowy 50 g
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • kilka orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Puree.
    Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Pokroić dynię na mniejsze kawałki i obrać ze skóry.
    Włożyć dynię do garnka i zalać niewielką ilością wody.. Gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut, lekko odparowując wodę, aż będzie miękka.
    Zmiksować lub utłuc na puree,
    Można przechowywać w zamrażarce w woreczkach do mrożenia.
    Jeśli puree będzie zbyt rzadkie, należy lekko odlać wodę.

    Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki.Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
    .
    i.

  2. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki.
    Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.

  3. Następnie ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samego blatu wykonując 8 nacięć (środka nie przecinać ). W środek każdej bułki wcisnąć kawałek orzecha, a następnie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w 180 C przez około 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń