Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraczane miseczki pachnące szałwią"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Składniki
Czas przygotowania 90 min.
Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą miękką szczoteczką. Każdy owiń w kawałek folii aluminiowej (matową stroną na zewnątrz) i piecz 60 min w 180 st. W tym czasie ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, odparuj, stawiając na chwilę garnek na włączonym palniku. Następnie dodaj do ziemniaków 2 łyżki masła, wlej 100 ml mleka i ugnieć tłuczkiem na aksamitne piure. Przypraw je do smaku solą, pieprzem i muszkatem.
Na patelni rozpuść resztę masła. Wsyp mąkę, zasmaż. Mieszając, wlewaj mleko. Gdy beszamel zgęstnieje, przypraw go solą, pieprzem i muszkatem. Do sosu wkrusz ser pleśniowy, wymieszaj.
Upieczone buraki przestudź, obierz z łupinek i pokrój na ósemki. Rozłóż je w 4 żaroodpornych miseczkach. Zalej beszamelem. Na to wyłóż po porcji piure. Posyp listkami szałwii i grubo posiekanymi orzechami. Piecz ok. 30 min w 180 st.Źródło: Tina