Do góry

Desery Przepis na:

Burger z zielonej soczewicy

Burger z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Burger z zielonej soczewicy"

Składniki

  • Szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 100 g tofu naturalnego
  • pęczek natki pietruszki
  • cebula, posiekana
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masala (indyjską przyprawę kupisz w sklepach internetowych z orientalną lub zdrową żywnością)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Soczewicę zalej wodą i zostaw na przynajmniej 3 godziny. Następnie wypłucz, zalej 2 szklankami wody i ugotuj na miękko. Ugotowaną przełóż do miski.

  2. 2) Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Smaż, aż cebula się zarumieni. Przełóż wszystko do miski z soczewicą. Następnie dodaj drobno pokrojone tofu.

  3. 3) Zmiksuj masę blenderem, tak by pozostały grudki (masa nie musi być jednolita, burgery mają sprawiać wrażenie siekanych). Dodaj koncentrat z pomidorów. Na koniec posiekaj natkę i wsyp do masy. Wymieszaj, dopraw do smaku.

  4. 4) Uformuj w dłoniach burgery. Piecz ok. 30 minut (180 st. C). Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę. Możesz też usmażyć je na patelni. Podawaj gorące, w bułce, z dodatkiem pikli, plasterkami pomidora, podsmażonymi pieczarkami, cebulą i ulubionym sosem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń