Do góry

Desery Przepis na:

Cantucci z żurawiną i pistacjami

Cantucci z żurawiną i pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2523

Dodano:

Odsłon: 1484

Pyszne włoskie ciasteczka cantucci z żurawiną i pistacjami, doskonałe do kawy.

Składniki

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g obranych pistacji
  • 150 g żurawiny suszonej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Olej zmiksować z cukrem i jajkami.
    W drugiej misce zmieszać mąkę, sól i proszek.
    Połączyć składniki, zmiksować ciasto (będzie dosyć gęste) dodać żurawinę i pistacje i zmieszać łyżką.
    Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z ciasta uformować długi wałek - piec przez 35 minut, odstawić do ostygnięcia na 10 minut i potem pokroić na lekko ukośne plastry ( ok 1 cm na grubość).
    Ciastka ułożyć na blachę i piec kolejne 15 minut w 140 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Caorlotta 04 lutego Wyglądają rewelacyjnie :) Cantucini świetnie smakują z winem deserowym , typu Santo albo Marsala.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 03 lutego Bardzo smaczne! jedne z niewielu slodyczy na jakie sie skusze a tu dodatkow z przepysznymi dodatkami! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 lutego Super ciacha, miałem okazję jeść je kilka razy u źródła ;) Takie domowe, jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie, a z cappuccino tworzą duet idealny. Pycha, mniam, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń