Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowe ciasteczka z sezamem

Chałwowe ciasteczka z sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2092

Dodano:

Odsłon: 8251

A tymczasem głos w mojej głowie: „Ale pięknie pachną... No dobrze zjem sobie jedno, żeby spróbować jak smakują. O, kurka! Ale smaczne. Wezmę jeszcze jedno! Już wiem! Wleję sobie szklankę zimnego mleka, będą cudownie smakować z mlekiem. Nałożę kilka do miseczki. Sześć mi chyba starczy”. [Pięć minut później] „No dobra, zjem jeszcze kilka, ale nie będę już wtedy jadła obiadu! Raz, dwa, trzy, cztery, pięć, sześć, siedem, osiem... Hmmm, nie będę przesadzać, odłożę jedno”. [Pięć minut później] „Już ostatnie! To, które wcześniej odłożyłam!”.

Składniki

  • 250g mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 100g ulubionej chałwy (u mnie waniliowa)
  • ok. ½ szklanki sezamu do obtaczania ciasteczek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chałwowe ciasteczka z sezamem

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.

  2. ROBIMY CIASTECZKOWĄ MASĘ

    Do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Następnie kruszymy chałwę na niewielkie okruszki, a zimne masło siekamy na małe kawałeczki. Oba produkty dodajemy do miski ze zmieszanymi składnikami suchymi, a na koniec wbijamy jajko. Teraz musimy połączyć wszystkie składniki, zagniatając na gładką, jednolitą masę. Prawdopodobnie podczas zagniatania masło zacznie rozpuszczać się pod wpływem ciepła naszych dłoni, sprawiając, że cała masa będzie raczej kleista. Staramy się jednak zrobić to w miarę szybko i sprawnie, aby nie podsypywać ciasta dodatkową mąką, gdyż wtedy ciasteczka staną się bardziej twarde i zwarte, nam natomiast zależy na tym, aby były lekkie i kruche.

  3. FORMUJEMY CIASTECZKA

    Do niewielkiej miseczki lub na talerz wysypujemy sezam. Z przygotowanego ciasta odrywamy po kawałeczku i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je dokładnie sezamem, delikatnie spłaszczamy i układamy na blachach, pamiętając o tym, aby zachować odległości pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami, gdyż pod wpływem temperatury pięknie nam urosną. Na standardowej blasze zmieści nam się 16 ciasteczek (cztery sztuki w czterech rzędach).

  4. PICHCIMY CIASTECZKA

    Ciasteczka piec będziemy pojedynczo, w dwóch turach. Zatem pierwszą blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy w nim na 17-20 minut. Ciasteczka powinny się pięknie zarumienić i wydać intensywny maślano-chałwowy aromat. Gdy tak się stanie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy w spokoju na blasze przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały, gdyż zaraz po upieczeniu są delikatne i kruche. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą, oczekującą blachą.
    Gdy wszystkie ciasteczka już odetchną, przekładamy je na kratkę i studzimy całkowicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń