Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto dla miłośników smaku chałwy. Niezbyt dietetyczne ale czasem warto się skusić na ten smakowity deser ;)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1225
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 240
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2251
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4320
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1225
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 240
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2251
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4320
Składniki
W 200ml mleka rozpuścić jajka, obie mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Tak powstały budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszyste masę. Dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując. Na dno foremki (najlepiej 24/27cm) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Znów posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch ciastek. Posypać start czekoladą. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego!