Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto dla miłośników smaku chałwy. Niezbyt dietetyczne ale czasem warto się skusić na ten smakowity deser ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9012
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1326
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9012
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1326
Składniki
W 200ml mleka rozpuścić jajka, obie mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Tak powstały budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszyste masę. Dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując. Na dno foremki (najlepiej 24/27cm) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Znów posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch ciastek. Posypać start czekoladą. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego!