Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto dla miłośników smaku chałwy. Niezbyt dietetyczne ale czasem warto się skusić na ten smakowity deser ;)
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 71
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 133
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 71
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 133
Składniki
W 200ml mleka rozpuścić jajka, obie mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Tak powstały budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszyste masę. Dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując. Na dno foremki (najlepiej 24/27cm) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Znów posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch ciastek. Posypać start czekoladą. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego!