Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowiec

Przepis dnia 2016-12-08
Chałwowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4615

Dodano:

Odsłon: 22728

Ciasto idealne dla wielbicieli chałwy i nie tylko. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste

Składniki

  • CIASTO:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Budynie czekoladowe bez cukru 3 opakowania
  • MASA CHAŁWOWA:
  • Budynie waniliowe bez cukru 2 opakowania
  • Margaryna 1 kostka
  • Mleko 3 szklanki
  • Chałwa waniliowa 30 dag
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas miksowania białek stopniowo dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Sypkie składniki wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po wystygnięciu ciasta przekrawamy je na dwie równe części.

  2. MASA CHAŁWOWA: Budynie gotujemy na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy margarynę na gładką masę, stopniowo dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i chwilę jeszcze miksujemy, aby składniki się połączyły.

  3. Masę chałwową dzielimy na dwie części (3/4 kremu i ¼ kremu). Większą częścią kremu smarujemy jeden placek upieczonego wcześniej ciasta i przykrywamy go drugim. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą, mniejszą częścią kremu. Na wierzch możemy zetrzeć na tarce czekoladę. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń