Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 7361

Aromatyczny, wilgotny i pożywny. Nie znam nikogo, komu by ten chlebek nie smakował, zaczem polecam!

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chlebek bananowy

Przygotowanie

  1. Banany obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy lub blendujemy na jednolitą masę. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z sodą i solą.

  2. Masło roztapiamy w małym rondelku i dodajemy do bananów. Dodajemy roztrzepane jajko, cukier oraz aromat lub ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Do masy wsypujemy mąkę z sodą. Starannie mieszamy. Dodajemy bakalie. Mieszamy.

  3. . Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

  4. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń