Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek gryczany z jabłkiem

Chlebek gryczany z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1931

Dodano:

Odsłon: 1081

Nie za słodki, idealny na śniadanie lub deser z ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki owsianej (bg)
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • 500 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 2 jabłka
  • polewa ▪ 50 gorzkiej czekolady
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek gryczany z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, słodzik/cukier i mieszamy. Następnie mleko, olej i miksujemy.

  2. Jabłka kroimy w talarki. Formę (małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pół masy. Wkładamy jabłka, zostawiając trochę na wierzch i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone polewamy czekoladą rozpuszczoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń