Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące beziki"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Otrzyj skórkę, a potem wyciśnij sok. Schłodzone białka (np. te, które zostały ci z pieczenia świątecznych kruchych ciast) ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.
Gdy piana będzie już szklista, a po odwróceniu miski do góry nogami nie będzie wypadać, porcjami dodawaj do niej 30 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Ubijaj całość jeszcze przez 3-5 minut. Na koniec dodaj do masy wiórki kokosowe, wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 100 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
Ubitą masę na bezy przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (możesz też użyć zwykłego woreczka foliowego z odciętym rogiem). Wyciskaj na pergamin nieduże beziki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną.
Blachę do pieczenia wstaw do nagrzanego piekarnika. Susz bezy przy lekko uchylonych drzwiczkach 3-4 godziny. Jeśli wolisz, by upieczone ciastka bezowe były chrupiące z wierzchu, ale w środku lekko ciągnące, zamknij piekarnik i susz bezy w temperaturze 100 st. 2 godziny.Źródło: Świat kobiety