Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące faworki.

Chrupiące faworki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23020

Dodano:

Odsłon: 1388

Coś dobrego i słodkiego, co wielu lubi chrupać.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • 6 żółtek
  • śmietana 12-18% pół szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • sól szczypta
  • spirytus 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrupiące faworki.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus, zagniatamy ciasto.

  2. Z ciasta wałkujemy cienki placek. Z placka wycinamy paski , środki pasków nacinamy.

  3. Przekładamy przez nacięcie , lekko naciągamy.

  4. Układamy na oprószonym mąką stole.

  5. Uformowane paski ciasta smażymy na rumiany kolor w gorącym tłuszczu.

  6. Usmażone faworki osuszamy na papierowych ręczniczkach.

  7. Osączone z tłuszczu układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń