Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i niesamowicie kruchutkie faworki. Idealne na karnawał i tłusty czwartek. Klasyka, która nigdy się nie znudzi, tradycja, którą wszyscy kochamy.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Do miski przesiać make, dodać szczyptę soli oraz masło i za pomaca noża posiekać składniki. Następnie doodad cukier, wódkę oraz żółtka. Całość wyrobić na gładkie ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ilość zużytej śmietany zależeć będzie od jakości mąki, do swojego ciasta dodałam tylko 50g śmietany.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką kuchenna i odstawić na około godzinę . Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnice i obić je wałkiem do ciasta przez około 5 minut. Dziki temu ciasto ładnie się napowietrzy i podczas smażenia, powstawiać będą chrupiące bąbelki. W międzyczasie rozpuścić smalec i rozgrzać go do temperatury 170 st. C.
Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, a następnie na prostokąty o długości około 7 cm. (lub według uznania). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć je z z tłuszczu. Gdy ostygną posypać je cukrem pudrem. Smacznego!