Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące kuleczki ziemniaczane"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Ziemniaki obieram, płuczę, a potem gotuję 20 minut w osolonej wodzie. Po odlaniu i przestudzeniu przepuszczam je przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Dodaję 2 łyżki masła, mieszam.
Gotuję w garnku 3/4 litra wody ze szczyptą soli oraz 4 łyżkami masła. Zdejmuję z ognia. Cały czas mieszając, dosy puję mąkę. Czekam, aż masa przestygnie. Wbijam do niej całe jajka, ucieram. Na koniec dodaję masę ziemniaczaną. Doprawią ją do smaku gałką muszkatołową i solą.
Z ciasta formuję małe kulki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewam olej do głębokiego smażenia. Partiami wrzucam kulki. Smażę kilka minut, aż zrobią się złote.
Gotowe kuleczki wyjmuję ostrożnie łyżką cedzakową i układam na bibule lub na papierowych ręczniczkach kuchennych, żeby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję na obiad do mięsa lub ryby. Kuleczki najlepsze są na gorąco.Źródło: 100 rad