Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiący miks z matiasami"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz. Włóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalej lekko posoloną wodą. Gotuj ok.20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je, odłóż do wystudzenia.
Filety śledziowe potnij w paseczki. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na rozgrzanej patelni. Dymki oczyść, cebulki drobno posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki.
Zimne ziemniaki pokrój w kostkę. Przełóż do salaterki, dołóż rozdrobnione cebulki, szczypiorek, śledzie oraz skwarki z boczku. przemieszaj.
Przygotuj sos. Oliwę utrzyj z sokiem cytrynowym. Dodaj sos sojowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Ubij na gęsty sos. Polej nim w salaterce, przemieszaj.
Sałatkę nałóż do foremek, lekko ugnieć łyżką. Przed podaniem wybij na talerzyki. Ewentualnie udekoruj pióropuszami zrobionymi z grubego szczypiorku.Źródło: Tina