Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiący śmietanowiec"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Wiśnie dokładnie osącz na sitku, posiekaj. Dość drobno pokrój także wafelki, gorzką czekoladę oraz sparzone migdały i pistacje.
2. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. 250 ml schłodzonej śmietany kremówki ubij na sztywno. Połącz z mascarpone, ma są żółtkową i aromatem pomarań czowym. Dodaj wszystkie rozdrobnione , wymieszaj.
Trójkątną foremkę keksową (o pojemności ok. 1 litra) wyłóż folią spożywczą (tak, by wystawała poza jej brzegi) i napełnij przygotowaną masą śmietanowo-bakaliową. Wierzch wyrównaj łyżką, przykryj wystającym kawałkiem folii. Wstaw do lodówki na całą noc. Godzinę przed podaniem foremkę z keksem przełóż z lodówki do zamrażalnika.
Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Przed podaniem zmrożony blok przełóż na długi płaski półmisek (spodem do góry), usuń folię spożywczą. Keks posmaruj ubitą śmietaną, udekoruj kandyzowanymi migdałami i skórką po marańczową. Pokrój na porcje.Źródło: Tina