Do góry

Desery Przepis na:

Chruściki

Chruściki

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1309

Dodano:

Odsłon: 35347

Kruche, rozpływające się w ustach tyle mogę powiedzieć o moich chruścikach :)

Składniki

  • 2 i 2/4 szklanki mąki
  • 6 dużych żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wałkujemy jak najcieniej. Ciasto kroimy w paski około 8cm długości (zależy czy chcemy długie chrusty czy krótkie) i szerokości około 1-2 cm.. Środek każdego paska nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę aby powstał faworek.

  2. Pieczemy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Upieczone faworki kładziemy na ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu.
    Chrusty posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KretaKarbo 18 lutego 2017 2 i 2/4 szklanki, to to samo co 2i1/2
Równie dobrze mogłaś napisać 3/2 albo 30/20.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna-martyka-3 11 lutego 2015 dzieki za porade napewno skorzystam i wypróbuje bez proszku :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 lutego 2015 Chrusty piękne i na pewno smakowite ale spróbuj nie dodawać proszku do pieczenia, uwierz, że jest zupełnie zbędny a chrusty i tak pięknie będą napuszone :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń