Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chruściki orzechowe"
Polecam.
Odsłon: 113
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 843
Polecam.
Odsłon: 113
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 843
Składniki
55 min • Porcja 370 kcal • Koszt sztuki 30 gr • Przepis na ok. 30 sztuk
Orzechy włoskie mielę. Przesiewam mąkę do miski, dodaję zmielone orzechy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i ocet. Ocet można zastąpić spirytusem. Dzięki temu dodatkowi olej podczas smażenia chruścików nie będzie się pienił.
Podane najpierw razem siekam, a następnie zagniatam z nich gładkie ciasto (będzie dosyć twarde). Dzielę je na części i rozwałkowuję na bardzo cieniutkie placki.
Radełkiem wycinam paski dł. 8-10 cm i szer. ok. 2 cm. Przez środek każdego robię nacięcie i przewlekam przez nie jeden koniec paska.
Olej rozgrzewam w szerokim rondelku. Smażę chruściki partiami, do czasu, aż się zrumienią. Osączam je na ręczniku papierowym i obficie oprószam cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie